1991-2000 — Опрацювання нової моделі (наука, дослідження, експерименти) як Центру профільного навчання.

У 1990 році колектив Палацу піонерів першим в Україні звільняється від політизації виховання, заклад змінює назву на Палац дітей і молоді (ПДМ). У 1991 році розпочалася реформа змісту позашкільної освіти і в Палаці дітей та молоді відбувається перехід від гурткової освіти до професійного навчання. 

Згодом працівники ПДМ взяли участь у Всеукраїнському експерименті – створенні нових освітніх структур – шкіл, на основі гуртків та художніх колективів. В результаті була створена нова модель позашкільного закладу як Центру допрофесійної підготовки та початкової професійної освіти. Нині в Палаці діє 11 профільних шкіл допрофесійної підготовки та початкової освіти, три спортивні школи, 15 клубів та аматорських об’єднань, які відвідують близько 5000 вихованців. З 20 художніх колективів, що працюють при школах допрофесійної підготовки – 8 мають звання «Зразковий», 10 – «Народний». Такі колективи, як Зразковий дитячий хореографічний ансамбль народного танцю «Дружба», Народний молодіжний ансамбль сучасного танцю «Light dance company», Народний молодіжний театр «Від ліхтаря», Народний фольклорно-етнографічний гурт «Веснянка», школа інтелектуальних ігр, Народна Рокабілі команда «От вінта» широко відомі в Україні та за її межами. Серед вихованців ПДМ є чемпіони України, Європи та світу, лауреати та дипломанти Всеукраїнських та Міжнародних фестивалів та конкурсів, володарі грантів облдержадміністрації та міжнародних проектів тощо. Палац дітей та молоді є засновником Всеукраїнської Асоціації позашкільних закладів, член Європейської асоціації установ вільного часу.

Ірина Олександрівна Первушевська, заслужений працівник освіти України, відмінник освіти України вже понад тридцять років очолює Рівненський міський Палац дітей та молоді. Вона є безпосереднім автором багатьох соціокультурних та освітніх проектів – Благодійного Марафону «З вірою в майбутнє», щорічних рейтингів «Золоте гроно» та «Золотий апельсин», ток-шоу «Історія успіху», міжшкільного конкурсу-рейтингу «Сучасник і сучасниця» тощо. Головною метою цих акцій є розвиток творчої особистості дітей та дорослих, соціальний захист та самореалізація.

2001-2009 — ПДМ ресурсний центр муніципальної освіти.

Закрыть меню